TEST
Obstacle RunningTrail RunningUrban Running

Tips voor de beginnende hardloper, een top 5

Na week 3 van mijn serieuste hardlooppoging everrr ben ik tot een aantal conclusies gekomen. Om hip aan te sluiten bij blogs met lijstjes, hierbij mijn top 5 voor de beginnende hardloper van de meest-vaak-opnieuw-beginnende-hardloper-tot-nu-toe:

1. Evy en ik gaan uit elkaar. De liefde die nooit heeft bestaan is over. Het ligt niet aan haar maar aan mij. We zijn niet voor elkaar gemaakt. De koek was op. De kriebel was weg. Ik ben haar schattige Vlaamse stemmetje wat mij toefluistert: “komaan, u bent goed bezig, nog even volhouden” zo ontzettend zat.
Ik hikte van minuut naar minuut. Sinds Evy de deur uit is loop ik beter dan ooit. Achter elkaar. Zonder stoppen. Constant. Ik hoor Evy nu fluisteren dat dit niet mogelijk was geweest zonder haar. Maar dat zeggen alle exen. Ik loop nu zonder vreselijke tegenzin. Voor vele beginnende hardlopers is ze geweldig, maar ik heb wederom ontdekt: doe wat bij je past. Bye bye Evy!

2. Een atletiekvereniging of hardloopgroepje is afschuwelijk en goed tegelijk. Ik heb mensen nodig die mij helpen, pushen en zeggen wanneer ik even moet stoppen. De haat-liefde verhouding kon niet groter zijn, maar ‘t werkt dus. Het is opvallend om te zien hoeveel mensen hardlopen “even” oppakken. Het is de nr. 1 sport die iedereen weleens geprobeerd lijkt te hebben. Met bijbehorende blessures. Maar hardlopen is net als het plaatsen van een dakkapel: dat doe je niet effe met een schroevendraaier uit je Ikea klusdoos. Je zaagt niet zomaar ergens een gat in je dak. Je hebt een goede voorbereiding, een handige vriend en goed materieel nodig. Ik zeg: zoek een clubje met trainer! Go!

3. Het hardloophorloge, de Nike running+ app met of zonder hartslagmeter en vergelijkbare hippe (app) dingen. Ook hierbij geldt: kijk wat voor jou werkt. Doe dit wel voordat je 400 euro neer telt voor je nieuwe gadget. Dus leen van iemand een horloge of test er eentje uit bij een hardloopwinkel. Koop er niet eentje omdat iedereen op Instagram er een heeft. Ik ga er namelijk raar van lopen. Meestal te hard en om de haverklap check ik m’n snelheid. De frustratie loopt op en geniet ik van ‘t rennen (‘t antwoord weten jullie inmiddels)? NEE! Wat wel werkt voor mij: vriendlief die er mee loopt en die af en toe eens zegt: we moeten iets langzamer/sneller nu.

4. Ga niet voor de hipste, kleurrijkste en mooiste schoen uit de winkel. Laat je gratis adviseren in een goede winkel. Wacht desnoods tot ‘t model in de uitverkoop is, struin ‘t internet af maar bezwijk niet voor iets moois zonder advies. Zo kocht ik ooit mijn eerste schoenen bij Daka bij een lief vrouwtje. Sorry Daka, maar een goed advies kon ik ‘t niet noemen. Geen analyse van mijn looppatroon en zonder verschillende modellen te hebben getest, liep ik 10 minuten later de winkel uit met een model uit de folder. 80 euro goedkoper. Het was tenslotte een Nike hardloopschoen, dus goed. Wat een bagger schoen denk ik nu. Dus ben ik ze letterlijk voor de bagger gaan gebruiken en heb ik er mijn eerste mudruns mee gelopen. Dankzij Run2Day nu al weer een tijdje de trotse eigenaresse van lelijke Brooks, maar wat lopen die dingen goed!

5. Open Google en ga naar de hardloopkalender. Alle mogelijke runs in heel Nederland staan erin. Waarom dit advies? Schrijf je niet in voor een eenmalige ladiesrun om allemaal in een roze shirtje te hobbelen. Leuk, maar daarna is ‘t meestal klaar met lopen. Plan elke maand (of vaker) een korte run in. Creëer je eigen stok achter de deur. Zo deed ik op Hemelvaart mee aan de Smulbosloop in Dordrecht. Maximaal 200 lopers op de 5 of 10 km. De sfeer was er niet minder om maar de prijs wel. Voor 6 euro liep ik mee en kreeg ik ook nog een superhippe houten medaille. Zondag 22 mei liep ik de 5 Mijl Run in Tilburg en volgende week doe ik mee met de Haagse Beemden loop in Breda. Alle drie in totaal zelfs goedkoper dan de hele ladiesrun. Ik vind die runs daadwerkelijk leuk (ja, u hoort het goed!). De sfeer, de muziek, de andere mensen die lopen en vooral de zenuwen. Ik ben bloednerveus van te voren maar loop daardoor veel beter. Ja, hardlopen is nog steeds kut, maar zo’n run maakt ‘t “leuker”!
Dat waren de 5 tips. Doe ermee wat je wilt. Maar vooral: probeer dingen uit. Zoek dingen die voor jou werken. Haak niet meteen af als iets niet werkt. Pas je plan van aanpak aan.

Editor's choice