TEST
MountainbikingSnowboarding

Schnapping Schladming

“Tot hoe laat is de bar open?”
“Tot hoe laat jullie willen.”
“Tot we niet meer kunnen.”

De barman schuift voorzichtig aan en klokt vluchtig “als de baas me ziet, ben ik de klos” zijn biertje weg en schenkt voor ons een tequila in. Uit de boxen schalt Madonna en de laatste meezingers schuifelen beneveld naar hun hotelkamer.
Het moment dat ik enkel nog scherp zie door één oog dicht te knijpen, besef ik dat ik te laat ben. Starnakel dronken mijn bed in, drie uur later starnakel dronken mijn bed uit om op een fatbike de bergen in te trekken.
Lord have mercy met mijn bonkende hoofd en oprispende maaginhoud.

De avond begon zoals dat in clichéland heet ‘gemoedelijk’, ‘pittoresk’ en ‘authentiek’ toen we met z’n allen plaats namen in een houten slee. De bolide werd aangedreven door twee knollen, of vier, daar wil ik van af wezen, en mein himmel wat was het koud.
Apathisch heb ik de anderhalf uur durende rit naar de derrière van de twee achterste pk’s zitten staren, om gewoon maar ergens op te focussen behálve op het bevriezen van mijn oogschellen en de afsterving van mijn wintertenen.
Eenmaal aangekomen in het restaurant deed ik mij tegoed aan warme spijzen en lokale dranken om mijn binnenste weer tot leven te wekken.
Na de dis werden we – dank godje – met gemotoriseerd, verwarmd vervoer terug naar het hotel gebracht, alwaar de eerdergenoemde tequilakater werd geproduceerd.

Fietsen dus. Met een fatbike, wat zoveel wil zeggen dat er enorm vette banden onder een mountainbike zijn gezet, zodat je op sneeuw (en zand, rotspartijen en meer van zulks) goed uit de voeten kunt.
Na de instructies gaan we wat wankel maar voortvarend op pad. We rijden door dikke pakken sneeuw, over langlaufpaden en door prachtige bossen. Vals plat wordt afgewisseld met gestaag stijgende heuvels, het duurt dan ook niet lang voor het zweet langs mijn rug gutst. Na een kleine 1,5 uur komen we aan bij de Halseralm, op 1.200 meter. Geen stroom, geen elektriciteit, wél loslopende ezeltjes en een alleraardigste dame die ter plekke eieren, bloem en melk bij elkaar gooit en aldoende ons de meest verse kaiserschmarrn voorzet.
Oostenrijkers zouden geen Oostenrijkers zijn als ze ook niet, al is het nog geen 10 uur in de ochtend, schnapps zouden serveren. Mijn katerige lijf protesteert zonder overtuiging wanneer mijn binnenste wordt verwarmd door een slok zirbenschnapps: een borrel van dennenappels.

Terug in het hotel besluit ik dat andere facet van wintersport ter harte te nemen; wellness. Mijn moede lijf wordt ondergedompeld in stomende sauna’s, om poedelnaakt in poedersneeuw af te koelen en gezonde sapjes en thee te drinken.

Want hé, morgen is er weer een dag en moet ik fit zijn om te  snowboarden, hiken, langlaufen en heel misschien is er dan ook nog wel plek voor een schnapps…

Skol!


Deze diashow vereist JavaScript.


Informatie
De skiregio Schladming-Dachstein is een gebied met tal van mogelijkheden, voor ieder type wintersporter. De skigebieden zijn verspreid over meerdere bergen en beschikken over bijna 200 kilometer piste. Onder andere de Dachstein Gletsjer, Fageralm, Galsterbergalm en Ramsau am Dachstein behoren tot deze regio.

In regio Schladming-Dachstein liggen pistes klaar voor ieder niveau. De gevorderde skiër voelt zich waarschijnlijk het beste thuis op de pistes van Schladming. Op de zuidlflanken liggen nog meer extreme afdalingen op je te wachten. Beginners zoeken de kant van Ramsau am Dachstein op waar vele glooiende pistes liggen. Ook voor langlaufers is dit een ideaal gebied om naar af te reizen. Maar liefst 350 kilometer aan loipen waarvan er ook nog enkele verlicht zijn! Deze regio sleept niet voor niks keer op keer langlaufkeurmerken in de wacht.

Ga voor nog veel meer uitgebreide informatie naar Snowplaza.

Skidatabril
De Ski amadé app ‘Ski amadé Guide’ is een app die je op een speciale skibril kunt bekijken. Waitwut? Yep. Een soort virtual realitybril! In het kijkveld rechtsonder wordt de belangrijkste informatie m.b.t. het skigebied en actuele live-gegevens tijdens het skiën weergegeven. De data-skibril wijst je de weg naar hutten, liften of funparks en geeft de snelheid, liftstatus, pistestatus en zelfs je verbrande calorieën weer.

Lees hier alles over deze bril.

Pistes & live informatie
Up-to-date informatie over de hoeveelheid sneeuw, liften en pistes die wel of niet open zijn en natuurlijk meegluren via de webcams doe je hier.

Linktips!
Hotel Pichlmayrgut
Restaurant Die Tischlerei
Ski amadé
Schladming-Dachstein

Beware of some Instagram posts!

Wakker. Hotelraam openen. Zien dat het goed is. #Schladming #wintersport #outdoors #koffie #caffee #skiing #snowboarding

Een bericht gedeeld door Tjeerd Langstraat (@tjeerdlangstraat) op

Fissa, jwz.

Een bericht gedeeld door Tjeerd Langstraat (@tjeerdlangstraat) op

Zennn… #wintersport #Schladming

Een bericht gedeeld door Tjeerd Langstraat (@tjeerdlangstraat) op

Glitter and glamour, jwz. #beardlife #beard #winter #winterfashion #snowboarding #selfiesukkel

Een bericht gedeeld door Tjeerd Langstraat (@tjeerdlangstraat) op

Bij -15 in een slee naar het restaurant. Keine gut idee. Nice butts though.

Een bericht gedeeld door Tjeerd Langstraat (@tjeerdlangstraat) op

Wakker. Laatste keer dit uitzicht. Und jetzt met eine fatbike de piste af. ??

Een bericht gedeeld door Tjeerd Langstraat (@tjeerdlangstraat) op

Vandaag op de fiets naar werk. #fatbike #mtb #outdoors #Schladming

Een bericht gedeeld door Tjeerd Langstraat (@tjeerdlangstraat) op

Editor's choice