TEST
Travelblog

Poll: hoe denk jij over reisblogs?

Reisblogs. In 2004 (!) startte ik mijn eerste reisblog (zes maanden Australië). 13 jaar later blog ik nog steeds, op deze site. In de loop der jaren heb ik de oorspronkelijke site continu aangepast en veranderd, ook qua onderwerpen en focus.

Inmiddels is het een site gericht op outdoor(sports) en adventure travel. Een redelijke niche, ook omdat ik niet meer over álles schrijf. Het was altijd een verlengstuk van mijn werk als (reis)journalist. Een blog(reis) leverde ook een printartikel op en vice versa. (en dus inkomsten)
De laatste anderhalf jaar twijfel ik over de koers van de site. Veel oude opdrachtgevers hanteren tarieven onder vakkenvuller-niveau. Dus de site als verlengstuk van mijn reportagewerk is niet meer.
Daarnaast twijfel ik over de vorm. Reisblogs zijn m.i. te veel een “en toen” verhaal. Zeker als het een verhaal n.a.v. een persreis is. Daar maak ik mezelf ook regelmatig “schuldig aan” btw.

Reisblogs dus. De laatste jaren zijn er heel veel nieuwe sites bijgekomen. En ik zie vooral overlap en weinig originaliteit. Ik merk dat ik zelf te veel “en toen” verhalen tik en dat gaat ook ten koste van het schrijfplezier. Nog los van het feit of er pecunia’s mee worden verdiend. Daarnaast haal ik meer engagement uit social media (vooral Twitter) dan uit een blog. Maar ja, het blijft toch leuk.

Dus, komen die polls via mijn Twitter-account! Om te kijken of ik een goed beeld kan krijgen over reisbloggen anno nu en waar ik zelf heen wil.

Poll 1: Welke onderwerpen lees/bekijk jij vooral?

  • Bestemmingstips/Top 10 lijstjes
  • Themablogs (over backpacken, wellness, etc.)
  • Reviews
  • Informatieve blogs om iets te boeken
  • Anders… (reageer via mention)

Poll 2: Welke vorm zie jij het liefst?

  • Persoonlijke reisverslagen (“en toen”)
  • Algemene verhalen (als in de brochure)
  • Vooral beeld, weinig tekst (show, don’t tell)
  • Geen site meer, alles via social media
  • Anders… (reageer via mention)

De uitslag!

Editor's choice