TEST
Mountainbiking

Mountainbiking: No Limits

Een donkerblauw busje komt aangereden op de parkeerplaats bij Kaatsheuvel. Fons stapt uit en begroet iedereen enthousiast. We zijn vandaag met een klein groepje van 5 man voor de mountainbike clinic. 3,5 uur lang klimmen en schakelen staat op het programma. Makkie. Eitje. Right.

We beginnen met een technisch verhaal: hoe bewaar je je mountainbike als hij slaapt. Hij houdt er namelijk van dat je de derailleur rustig laat hangen. Dat doe je door je ketting op het middelste blad achter en voor te zetten (of de grootste als je er twee hebt). Dan staat er geen spanning op je ketting en kan hij een lekker tukje doen. Ik mag vandaag op een vrouwelijk pareltje de bossen in. Speciaal gemaakt voor de dames die vaak een korter bovenlijf hebben (met kortere armen) dan mannen. Ik ben fan van dit schatje!

Fons (onze instructeur) blijkt een parttime fysiotherapeut te zijn in een ziekenhuis en een fulltime mountainbike specialist. Met zijn bedrijf No Limits Biking komt hij in heel Nederland (in ieder geval waar je kan mountainbiken) voor clinics en verhuur van fietsen. Zijn eigen achtertuin ligt in de buurt van Nijmegen waardoor hij vaak in de modder van Groesbeek te vinden is. Deze jonge mountainbike-god draait ook z’n hand niet om voor kinderfeestjes, dus we zijn in goede handen vandaag.

Om eerlijk te zijn had ik van te voren geen idee of ik wel een mountainbike clinic nodig had (uhm het bleek van wel) en wat ik daar zou leren (uhm nogal veel). Dus ik begon vol goede moed. De kleine oefeningen voor balans en remmen gaan met gemak. Maar na 10 minuten schakelen we direct over op het eerste bergje. Alle mannen in deze groep schieten los en vliegen het eerste heuveltje op. Ik loop ondertussen nog steeds te rommelen met schakelen en probeer in m’n zwaarste versnelling omhoog te komen (epic fail). Zo zullen er nog vele momenten volgen…

Think stupid!
De belangrijkste les van vandaag is DENK NA. Ja logisch zou je denken. Fons leert je nadenken over de heuvel die gaat komen, hoe je die gaat nemen, waar je gaat schakelen en hoe je vervolgens weer je single track gaat vervolgen. Om eerlijk te zijn deed ik altijd maar wat. Ik schakelde voornamelijk op rechts en heb ik mijn voorbladen nog nooit gesmeerd. Door wat simpele trucjes kom ik opeens met gemak boven (oké, laten we zeggen 6 van de 10 keer). Vooruit denken blijkt de truc.
Daarnaast snap ik opeens de balansoefeningen van het begin: hoe je zit op je zadel en hoe je omgaat met je evenwicht op je fiets kan een wereld van verschil maken. Zoals Fons elke keer roept: Gerrie, kruip in die fiets! Kruip erin! Hop! (vertaling: op het puntje van je zadel met je zadel in je bilnaad geduwd)

Ik voel me soms echt het vrouwtje in deze groep: ik durf niet zo goed van die helling af te scheuren, ik maak rare gilletjes als ik hard ga en hoor mezelf vaak zuchten en steunen als ik een heuvel niet haal. Het voordeel van deze mannengroep is ook dat ik minder klaag en me niet wil laten kennen. Na 2,5 uur is echter mijn energie volledig op en zelfs na een Snelle Jelle lijkt de koek op (goeie woordgrap Gerrie!). Fons spreekt ons vaderlijk toe en zegt dat het juist nu belangrijk is om aan je techniek te blijven denken, juist als je moe bent. Geen gemiep dus, maar gewoon door rauzen.
Na 3,5 uur ben ik volledig gesloopt, heb ik zand achter m’n oren (ik was de constante regen van die dag vergeten te melden) en ben ik nog nooit zo overtuigd geweest dat ik een appeltaartje heb verdiend. Geloof me: vandaag heb ik hem ook echt verdiend!

Ik laat Fons en de rest van de mannen achter om als een echt vrouwtje thuis lekker te douchen. Wat was dit tof en goed om te doen. De komende weken ga ik hard oefenen met alles wat ik vandaag heb geleerd en dan fiets ik de volgende keer al die mannen eruit. I kit jou not.

Informatie
Wil je mountainbiken in de Drunense Duinen? Vergeet dan niet van te voren een dagpas te kopen. Maar een beetje mountainbiker heeft natuurlijk allang een jaarkaart van 12 euro gefixt! Als je een clinic volgt heeft je instructeur (als het goed is) een pas voor je gehosseld.

Ook een een keer een clinic volgen bij Fons? Dat kan! Op zijn site vind je alle informatie over welk niveau je hebt, data, locaties en nog veel meer: No Limits Biking

Editor's choice