TEST
Travelblog

Het nut van een reisverzekering

‘Hè?! Ik had ze hier toch neergezet? Hier, gewoon recht voor de winkel!’
‘Nou ja… wtf, hoe kan dat nou…’
‘Ze zijn weg. Ze zijn gejat! Ze hebben gewoon mijn ski’s gejat!’

True story. En het waren niet eens eigen ski’s. We hadden even daarvoor een berg aan ski’s en snowboards gehuurd in het Franse Arc 1950 in de Savoie. Binnen een half uur waren ze weg, gewoon uit de skirekken meegenomen. We hebben zeker een uur gezocht, elke ski bekeken, een rondje dorp gedaan, maar op een gegeven moment kun je wel concluderen dat ze echt weg zijn. Schade: ruim 700 euro die de verhuurwinkel direct opeiste. Snel verdiend. Snel uitgegeven. En dan heb je ook helemaal niks.

Reddende financiële engel: de reisverzekering die diefstal vergoedde. Al met al heeft het akkefietje iets van 100 euro aan eigen risico gekost, maar de vakantie kon in ieder geval voortgezet worden.

Zin en onzin
Wij ‘Ollanders’ zijn een oververzekerd volkje. Elk mogelijk risico dat te verzekeren valt, wordt verzekerd. De mens houdt nou eenmaal van (schijn)veiligheid en ons aangeharkte polderland is king waar het oververzekeren betreft.
Die dubbele glasverzekering is redelijk onzinnig, evenals de verzekeringen tegen ontvoering door buitenaardse wezens. U zei? Ja, het bestaat, je kan je verzekeren tegen ontvoer… Hoe dan ook, de verzekering die wél relevant en nuttig is: de reisverzekering.

Kortlopend
De kortlopende reisverzekering is de wat duurdere, maar specifiek op je komende reis afgestemde verzekering. Je vinkt bij het afsluiten alleen dat aan waarvoor je je wilt verzekeren (en voor welk bedrag en tegen welke voorwaarden) en je betaalt dus ook alleen voor het broodnodige. Ga je op wintersport? Vink dan wintersportdekking aan. Ga je op een camping aan het Gardameer staan en doe je niets anders dan wijn drinken en pasta eten? Laat dan de extreme sport dekking maar achterwege.
Duiken op Bali? Vink dan de dekking aan die schade bij duiken vergoedt.
Logisch en een kind kan de was doen. Kortom, kortlopende reisverzekeringen zijn duurder, maar kun je volledig op maat samenstellen en lopen direct af na thuiskomst. Je betaalt dus geen euro teveel.

Doorlopend
Zelf heb ik een doorlopende reisverzekering, want gemak. En aangezien ik nogal vaak in het buitenland zit, bespaar ik geld. Mijn verzekering is vrij uitgebreid omdat mijn reizen variëren van offpiste snowboarden en mountainbiken, tot skydiven en met een speedboot over een rivier in Panama sjeezen. Ja, er zijn dagen dat ik me een heuse Dan Bilzerian voel. En dan is het fijn te weten dat wanneer ik mijn been zou breken, ik niet de medische kosten (geheel) hoef te betalen. Dat ik thuiskom zonder dat ik zelf een duur extra ticket hoef te kopen. Of dat wanneer mijn geld wordt gejat, ik daar ook voor verzekerd ben en ik niet uit de vuilbakken hoef te eten de rest van de reis.

De voors
Om het even of je een kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluit, je kunt je voor niet al teveel geld verzekeren voor het volgende:

 • medische kosten (been gebroken? De optie ‘medische kosten’ zorgt ervoor dat je Cubaanse spalker betaald wordt en niet door jou, maar door je verzekeraar.)
 • bagage (koffer kwijt? De optie ‘bagage’ zorgt ervoor dat je een vergoeding krijgt om een nieuwe zwembroek te kopen.)
 • geld (je bent beroofd van je 40.000 Bath? De optie ‘geld verzekerd bedrag’ zorgt ervoor dat je tot een bepaald bedrag schadeloos wordt gesteld.)
 • duiken (geval apart: zo’n beetje elke verzekeraar hanteert andere voorwaarden. Maar ga je duiken: sluit deze af. Het is een extreme sport en er kleven behoorlijk wat risico’s aan.)
 • annuleringsverzekering (je hebt de Mexicaanse griep, net voor je naar de Spaanse costa gaat? Jammer joh. Daar gaat je duurbetaalde vakantie. Weg geld. Tenzij je een annuleringsverzekering hebt.)
 • wintersport (je been gebroken, je ski’s gejat, je skibril beschadigd tijdens de après-ski? Met wintersportdekking dek je een groot gedeelte van deze risico’s financieel af.)
 • gevaarlijke sporten (ook een geval apart. Ga je bergbeklimmen, abseilen, bungee-jumpen, skydiven of zweefvliegen? Kijk dan heel goed of je reisverzekering ‘gevaarlijke sporten’ dekt. Vaak moet je in dit geval nog een aparte verzekering naast je normale reisverzekering afsluiten.)
 • aanvullende ziektekosten (medische behandeling in het buitenland gehad, terwijl je er ook mee had kunnen wachten tot je weer in Nederland was? Zonder aanvullende ziektekosten verzekering gaat je dat je spaargeld kosten.)
 • ongevallendekking (sluit maar af en hoop dat je deze nooit hoeft te gebruiken: je bent verzekerd voor het geval jij of een van de andere verzekerden overlijdt, gewond raakt of blijvend invalide raakt.)
 • autopech (je kekke Volkswagen T1 camper geeft er de brui aan? Met de autopech dekking wordt je bolide gerepareerd.)
 • vervangend vervoer (niet te repareren? Dan krijg je met deze dekking vervangend vervoer.)
 • repatriëring (ziekte, overlijden… deze optie zorgt ervoor dat de verzekerden thuis komen. Dead or alive.)

Kijk voor de gespecificeerde voorwaarden, uitsluitingen en eigen risico’s je eigen verzekering goed na. Aan bovenstaande tekst kunnen geen rechten worden ontleend, daar ben ik namelijk niet voor verzekerd.

De tegens
Geen. Zonder enige schroom of vorm van objectiviteit zeg ik: sluit een reisverzekering af. Voor relatief weinig kosten, het kan je een hoop ellende besparen in dat grimmige buitenland.

TIP!
Sluit nooit een reis- en/of annuleringsverzekering af bij het boeken van je reis. Je bent vrijwel altijd duurder uit. Zoek gewoon zelf uit welke reisverzekering bij jou past.

 

Editor's choice