TEST
HikingOutdoorsTrail Running

Final call for the flight to Chamonix!

Gossammekrake! Staat de wekker al op 4:30 uur (da’s nog gewoon nacht hè, da’s niét de vroege ochtend), ben je alsnog vóór de wekker wakker. En vanwaar die vroege slaaponderbreking vraagt u zich natuurlijk af.
Nou, in het meer dan genoeglijke gezelschap van Madelon ‘Gainz!’ Baans, Joanne ‘Vloggie!’ De Fretes en Geranne ‘RunningGinger!’ Jiskoot ga ik op mini-roadtrip naar Chamonix waar wij de 10km. trail van de Mont-Blanc Marathon gaan rennen.

Joanne tuft ons naar Schiphol, waar we de waggie voor de vertrekhal kunnen zetten en de valetparking-dude de rest regelt. Kost een tientje extra, scheelt je alles bij elkaar zeker drie kwartier. Tip!
Zowaar zijn de dames en heren douaniers goedgeluimd en binnen 10 minuten zijn we de controle door. Koffie, koffie, tiiijjjd!
En dan zal je weten dat je met drie vrouwen op stap bent. Yepyepyep, brownie, klepklepklep, croissant, blablabla, koffie.

“O. Kijk, de gate is closing, kut.”
Terwijl Geranne nog even kauwgom kopen is, die niet te koop is, en vervolgens in een schap vol veel te dure parfummetjes staat te gluren, springt het informatiebord op ‘Gate closed’.

“Fuck!”

RUN GAINZ! RUN VLOGGIE! RUN GINGER, RUN!

*final call for Gainz, Vloggie en RunningGinger*

En dan blijkt waar die 5 in Gate M5 voor staat: 500 meter. My god, wat een pokke-end rennen zo op de vroege ochtend!
Madelon sprint vooruit, laat zich uitfoeteren door de heer van dienst die de boardingpassen scant, ik krijg enkel een vuile blik en Joanne moet haar tweede tasje handbagage in de handbagage van Geranne proppen. Maar we made it!
Bezweet enteren we het vliegtuig, ploffen neer en horen vrijwel direct ‘Boarding completed’. Fashionably late, zo rocken wij. Jofel!

Chillings
Op Geneve Airport staat onze huurauto klaar en in 5 kwartier enteren we Les Houches, een dorp op een kleine 10 minuten rijden van Chamonix. Vroeg in de ochtend van huis vertrokken, eind van de ochtend op de plaats van bestemming, heerlijk.
We overnachten in het Rocky Pop Hotel. En dat is allesbehalve ‘authentiek’ en ‘traditioneel’ Frans: de vloerbedekking is bedrukt met Pacmans, er hangen bakken met lego en waterpistolen op de toiletten, er is een Donkey Kong kamer en je eet er geen kaasfondue maar een goede burger.

Aangezien de race pas zaterdagmiddag is en we nog de gehele vrijdag hebben, besluiten we op zoek te gaan naar het Plan d’Eau de Combloux. Een buitenwatertje met zicht op de Mont-Blanc. En dan zal je weten dat je een voormalig Olympisch zwemmer in je midden hebt.
Plopkappie op, brilletje op de neus en banen trekken maar!

Zeg je Chamonix dan zeg je Mont-Blanc. De machtige berg die Italië en Frankrijk met elkaar verbindt. En tegelijk ook van elkaar wegdrijft, want uiteraard is er gesteggel over de top die volgens de Fransen in Frankrijk ligt en volgens de Italianen in Italië. Enfin, wie de grootste heeft, is dus niet helemaal duidelijk, feit is wel dat de Mont-Blanc van een indrukwekkende schoonheid is.

De top (incl. sneeuw) ligt rond de 4.808 meter en met de Aiguille du Midi, de grote gondel, kun je tot 3.842 meter naar boven. Doen! Het is flink in de buidel tasten voor een retourticket, maar het is spectaculair. Overigens kun je ook een oneway kaartje kopen en vanaf het middenstation via de trails naar beneden hiken. Houd er dan wel rekening mee dat je de weersverwachtingen checkt en je goed voorbereidt qua mee te nemen eten, drinken en (kleding)materiaal.

De avond sluiten we af met een pizza, bier en Aperol Spritz. Het beste voer voor je een trail gaat lopen. Komende vrijdag deel II van deze trip, met een racereport van Geranne en mij en de vloggie van Joanne!
En wil je als rookie wat trailtips? Check dan wat Madelon hier over te zeggen heeft!

Editor's choice