TEST
CrossFit

Een CrossFit-knie. Waitwut?

Ik heb een CrossFit-knie. Althans, zo noemt mijn fysio het. Volgens mij was het een niet bestaand woord voor hij het gebruikte. Toen ik tegen Madelon zei “ik heb een CrossFit-knie” reageerde zij met “EEN WATTE?!”. Dus dan weet je het wel.

HO! IS STOP!
Enfin, een blessure dus. Nu zal de trouwe lezer denken “wéér een blessure Tjeerd?”, maar gezien mijn sportinspanningen valt het wel mee met die blessures. Zo’n beetje om het halfjaar heb ik iets en ik kan me er steeds meer bij neerleggen dat bij intensief sporten je het lichaam danig zwaar belast dat die weleens HO! zegt. Dat HO! moment is nu.

Waarom noemt mijn fysio het een Crossfit-knie? Simpel, hij heeft de laatste maanden voornamelijk crossfitters behandeld met deze klachten. Het is in feite een peesontsteking aan de knie, een zogenoemde tendinopathie.
Op röntgenapparatuur ziet een gezonde pees eruit als een soort rabarber-achtige constructie. Mooi synchroon lopende slierten weefsel. Bij een peesontsteking zijn die mooie rechte lijnen een wirwar, er zitten scheurtjes in het weefsel en dat zorgt voor irritatie.

De klachten
Bij zware inspanning heb ik krachtverlies, ik kan de knie niet goed buigen en zelfs traplopen is zeer pijnlijk.
Oorzaak? Er zit wat kalkvorming op mijn knieschijf (kan geen kwaad) en bij (diep) squatten schuurt die pees op volle spanning over die stukjes kalk. Op den duur gaat dat irriteren, maar ja… no pain no gain, embrace the suck, pijn is fijn, je kent het wel. Dus ga je te lang door en krijg je dat HO! moment in your face.
Opvallend is wel dat ik met hardlopen vrijwel geen last heb, het is echt voornamelijk het buigen van de knie wat pijn geeft (traplopen, squatten, gewichtheffen, fietsen).

De behandeling
De fysio heeft nu twee keer gefrictioneerd. Hij drukt hierbij loeihard op de pijnlijke plekken rond de knie en het spierweefsel van mijn quadriceps, een deel van de bovenbeenspier. Hiermee maakt hij weefsel kapot, waardoor het lichaam reageert door te gaan herstellen. De peesblessure zou in dit herstelproces meegenomen moeten worden.
Nadeel van peesblessures is de slechte doorbloeding van pezen. Het gaat allemaal tergend traag. Er zijn wel behandelingen die het herstelproces kunnen bespoedigen – eventueel, maar dan zit je in de shockwave therapie hoek (de hel) en corticosteroïdenspuiten (niet in mijn lijf).

Sporten?
Nèh… mountainbiken is pijnlijk, want buigende knie en kracht zetten. CrossFitten heb ik al een maand (!) niet gedaan, want ik kan niet squatten. En áls ik zou squatten dan zou ik niet dieper mogen (en kunnen op het moment…) dan in een hoek van 90 graden en eigenlijk zit ik dan al te laag.
Hardlopen, trailen dan? Ik liep de 16km. van Tilburg in een prima tijd, de 5km. Singelloop ook en ik deed een minitrail van 5km. en bij al deze loopjes had ik niet heel veel last.

Dus… plan van aanpak voor oktober: een paar wod’s meepakken waarbij niet gesquat wordt, maar waar ik vooral mijn bovenlichaam kan trainen. Een paar keer per week hardlopen of een trailrun doen. Het eerstvolgende fysiobezoek zal ik ge-dry-needled worden (dus bid voor me).

En hopen dat ik fit genoeg ben voor de Spartan Sprint op 21 oktober a.s.

Het heeft niets met crossfit te maken, maar ik schreef een awesome thriller! Kun je gewoon kopen jonguh, o.a. bij bol.com!

Editor's choice