TEST
Travelblog

Crashdieet: to do, or not to do?

Dat is de grote vraag. Wil je een instant antwoord van me, dan zeg ik ‘niet doen’. Ga gewoon normaal eten, beetje bewegen, neem een biertje op zijn tijd en je blijft op een gezonde manier op een normaal gewicht. Bovenal, er is meer in het leven dan je obsessief bezig te houden met je gewicht. Maar ik ben geen prediker. Je moet vooral lekker doen waar je jezelf lekker bij voelt. De ‘to do, or not to do?’ vraag stel ik dan ook enkel aan mezelf.

Sportvoedingsprogramma
Die vraag kwam niet uit de lucht vallen. In het Erasmus Medisch Center (EMC) werkt een team van medisch specialisten in het Centrum Gezond Gewicht (i.s.m. het St. Franciscus Gasthuis & Vlietland en Maasstad Ziekenhuis). Samen zetten zij zich in voor een innovatieve en effectieve aanpak om overgewicht en obesitas bij kinderen en volwassenen tegen te gaan.
Overgewicht? Obesitas? Jij, Tjeerd?
Nope, maar Geranne en Deborah, twee van de specialisten, vroegen zich af wat een very low calorie diet (Modifast Shakes Intensive) i.c.m. (intensief) sporten zou doen met iemand met normaal gewicht, maar die wel wat kilo’s kwijt zou willen. Hoe snel zou deze persoon de 5 fases doorlopen?
Et voila, ik wierp mijzelf op als onofficieel testpersoon. To do, or not to do: laten we dit maar gewoon eens eenmalig doen.
Dus, op 1 juni startte ik met het crashdieet. Of very low calorie diet… of zoals ik zelf placht te zeggen: sportvoedingsprogramma. Klinkt een stuk minder dieeterig nietwaar.

De fases
Er zijn vijf fases die ik onder begeleiding van diëtiste Deborah doorloop. Op het moment van schrijven zit ik al in fase 4. Spoiler alert: ik ga als een malle, dus ik heb de eerste drie fases in exact 29 dagen doorlopen. Daar waar normaliter een aantal weken voor staat gemiddeld. En dat brengt mij direct op een disclaimer: dit programma is minutieus op mij afgestemd. Elk onderdeel van onderstaande fasen bevatten een bepaalde hoeveelheid (grammen, milliliters, etc.) voeding en dus voedingsstoffen die mij op een verantwoorde, gezonde manier dit programma kunnen laten volgen. Ergo: mocht je denken onderstaand programma zomaar te kunnen oppakken, dat is een ‘no to do’. Niet doen dus, altijd onder professionele begeleiding zoiets aangaan.

Fase 1. Ontbijtshake, tussendoortje (zuivel en rauwkost), lunchshake, tussendoortje (zuivel en rauwkost), diner (vlees/vis, groente) en avondsnack (zuivel en rauwkost).
Fase 2. Twee dagen per week: zelfde als Fase 1 + zuivel bij het diner. Vijf dagen per week: ontbijt met twee bruine boterhammen en mager hartig beleg, tussendoortje (zuivel en rauwkost), lunchshake, tussendoortje (zuivel en rauwkost), diner (vlees/vis, groente, rijst/pasta/peulvruchten/aardappelen en avondsnack (zuivel en rauwkost).
Fase 3. Ontbijt met twee bruine boterhammen en mager hartig beleg, tussendoortje (zuivel en fruit), lunch met twee bruine boterhammen en mager hartig beleg, tussendoor (zuivel), diner (vlees/vis, groente) en avondsnack (zuivel en rauwkost).
Fase 4. Ontbijt met twee bruine boterhammen en mager hartig beleg, tussendoortje (zuivel en fruit), lunch met drie bruine boterhammen en mager hartig beleg, zuivel, tussendoortje (zuivel en rauwkost), diner (vlees/vis, groente, rijst/pasta/peulvruchten/aardappelen en avondsnack (zuivel en fruit).
Fase 5. Idem fase 4, alleen bij het diner zijn de hoeveelheden wat meer en werk je langzaam toe naar een normaal eetpatroon. In fase 4 val je ook niet meer af, maar stabiliseer je je gewicht.

In een notendop: weinig koolhydraten, veel eiwitten, weinig calorieën en veel sporten = vetverbranding, spieropbouw en mucho gewichtsverlies. En dan nu de cijfertjes!

Woensdag, 1 juni 2016
83,8kg.
21,9% vet
37,2% spier
7 visceraal vet
24,5 BMI
Buikomvang 93cm.
Borstomvang 98cm.

Woensdag, 15 juni
79,8kg.
20,3% vet
38,0% spier
6 visceraal vet
23,3 BMI
Buikomvang 86cm.
Borstomvang 96cm.

Woensdag, 29 juni
78,4kg.
18,5% vet
39,1% spier
5 visceraal vet
22,9 BMI
Buikomvang 84cm.
Borstomvang 97,5cm

VO2MAX: 54 (zeer goed tot uitstekend: alles boven 54 is ‘excellent’)

Visceraal vet
Visceraal vet, ook wel buikvet, orgaanvet of (intra-)abdominaal vet genoemd, zit in de buikholte. In de buikholte zitten ook de meeste ingewanden: de maag, lever en galblaas, milt, alvleesklier, darmen, urineblaas en bij vrouwen de baarmoeder en eierstokken. We moeten een bepaalde hoeveelheid visceraal vet hebben, want het functioneert bijvoorbeeld als een ‘stootkussen’ voor kwetsbare organen en als opslagplaats voor overtollige glucose.
De hoeveelheid visceraal vet wordt uitgedrukt in een cijfer. Een waarde van 1 t/m 12 is gezond. Vanaf 13 wijst het op een te hoog gehalte visceraal vet, waarbij de maximale waarde 59 is.
(Bron: Slimvitaal. Lees hier meer over visceraal vet.)

VO2MAX
De VO2MAX is de belangrijkste graadmeter over hoe het met jouw conditie gesteld is. De VO2MAX meet de maximale hoeveelheid zuurstof die je iedere minuut op kan nemen. De VO2MAX, ook wel aangeduid met maximale zuurstofopname is een goede indicator voor de fitheid van het cardiovasculaire (hart) en respiratoire (ademhalings) systeem. Het is een schatting over hoe het lichaam de zuurstof gebruikt om energie te kunnen leveren – en is nauw gerelateerd aan de functionele capaciteit van het hart.
(Bron: Coachmefit. Lees hier meer over de VO2Max.)

Wat was het lastigst?
– matigen met drank (gewoon geen drank…)
– de momenten dat je trek hebt en je volgens het programma niets mag eten.
– … eigenlijk was dat het wel.

Wat viel mee?
– nou, dat matigen met drank heb ik zo nu en dan (dagje weg, feestje, drankgelag met een vriend) volledig overboord gezet: en dat kan dus makkelijk.
– je “mag” niet alles eten, maar er zijn zoveel mogelijkheden met enkel groente, vlees/vis en kruiden. Kruiden! Kruiden mensen, geven je eten smaak. En rauwkost klinkt als knagen op een peen of komkommer, maar ook champignons met knoflook vallen hieronder. Gooi een beetje kaneel in je yoghurt. Maak een kwarkdipje met munt en knoflook.

Kortom, in 29 dagen ben ik 5,4 kilo afgevallen. En ik voel me goed, het was niet al te zwaar, ik merk dat ik fitter ben, sneller geworden met hardlopen en ik voel me simpelweg beter. Zowel fysiek als mentaal. In het verlengde van het voedingsprogramma staat het intensieve sporten. Daarover volgt later nog een aparte blog, maar ik heb wel een aantal doelen gesteld:

(Te) hoog gegrepen? Ambitieus? Whatever. Ik wil het.

Mantraatje:

Quintin Tarantino’s favorite opening scene is a guy wanking to a slasher movie.

“That’s just genius. I told people I want to make a film like that. But I kept hearing ‘they won’t let you’. So I tell them; Who is They? I never gave anybody permission to decide for me what I can and cannot do. I can do ANYTHING. There is no they, we create our own they, we create our own limitations.”

Bron: FOXlife, March 29, 2012, 23:15pm

Heb je vragen? Gewoon vragen!

Editor's choice