TEST
OutdoorsSnowboarding

City-ski-trippin’ Innsbruck

O jommes, de eerste vlokken zijn weer gevallen en dagelijks word ik lekkerbekkend wakker als ik de foto’s op Instagram zie van hen die het geluk mogen proeven in de bergen te vertoeven.
Volgtip in dezen: Liv van Expeditie Kram. Het kind zit inmiddels een miljoenmiljard jaar in Innsbruck wat mij instant doet terug verlangen naar deze toffe stad.

Citytrip Innsbruck
Nu kom ik sowieso elk jaar wel een paar keer in Innsbruck, net als de meeste wintersporters die met het vliegtuig naar het Oostenrijkse Tirol gaan, alleen reist iedereen vrijwel direct door naar zijn bestemming in de skigebieden rondom Innsbruck. Zonde! Innsbruck leent zich namelijk uitstekend voor een citytrip in combinatie met een paar dagen de pistes op.
Begin dit jaar nog was Innsbruck mijn thuisbasis. Geen ski-in-ski-out, ik zat niet aan de piste, niet in een chalet, maar in het aDLERS Hotel, pal naast het station. Ontbijten met een view dus en een geheel andere beleving van wintersport.

Goed, wat te doen in Innsbruck? Innsbruck is een studentenstad en dat merk je. Veel kroegen, koffiebarretjes en een levendig nachtleven. Anderzijds kun je je ook verlekkeren aan de kneuterige Tiroler houtsnijwerken, stubes en o boy… de kerstmarkt! Shopaholics zijn hier dagen zoet, want er zijn heul veul winkels. Innsbruck wordt ook wel een ‘urban alpine mixture’ genoemd. Prima omschrijving.
Wat nou als ik je vertel dat ik met een Subway broodje en een vruchtensapje uren aan de rivier de Inn heb gezeten en een beetje de stad en de mensen op me heb in laten werken? Dat is niet des travelblogs hè? Niets hips aan. Maar wel fijn. Dus doe dat.
Ik hartje geschiedenis, oude steden en verhalen van weleer die een stad maken tot wat die nu is. In Innsbruck kun je dan je hart ophalen, want het is oud. Bekende toeristische trekpleister is het gouden dak, gebouwd in opdracht van Keizer Maximiliaan rond 1.500. Nu heb je na een minuut dat dak ook wel gezien en anders dan naar daken te staren is het fijner je gewoon onder te dompelen in de stad.

Dus hier moet je het mee doen! Geen top 5 van mij, zoek het lekker zelf uit. Ga op ontdekkingsreis door de stad. Loop uren zonder doel, ga naar wijken waar geen toerist komt (terecht ook soms, dat dan weer wel…) en vergeet gewoon de tijd. M.i. de leukste manier om een stad te ervaren.

Schlick 2000 & Stubaier Gletscher
Innsbruck is awesome, maar als er bergen zijn, wil ik… nein, móét ik de bergen in. Dat treft dus hè, dat Innsbruck in het Stubaital ligt. Dit dal begint even ten zuiden van de stad en is omgeven door 80 gletsjers en 109 drieduizenders, met bekende winterdorpen als Neustift, Fulpmes, Telfes, Mieders en Schönberg.
Vanuit Innsbruck kun je met de trein naar de gondel die je op de Nordkette aflevert, of je gaat naar de Patscherkoffel, de Olympische berg. Skiën in de achtertuin zeg maar.
Maarre… de hoogte in en gletsjerskiën is eigenlijk veel toffer. Dus pak de bus en ga naar de Stubaier Gletscher. In 45 minuten sta je voor de gondel, een half uur later maak je je eerste sporen!
De beste afdaling op de gletsjer is die vanaf het Wildspitz bergstation op 3.210m. naar het dal op 1.750m.: de afdaling is dik 10km. lang!

Iets dichterbij Innsbruck ligt het Schlick 2000 Ski Centre in Fulpmes. Door de gletsjer zijn de pistes midden april nog steeds bereikbaar, dus net als de Stubaier Gletscher ben je van sneeuw verzekerd. En het duurt nog even, maar misschien is het handig om maart vrij te houden; dan is de kick-off van zeven weken lang continue après-ski feesten met iedere zondag live muziek in een andere ski hut.

Gaia
Ballet, niets dan liefde. Musicals, diepgewortelde haat. Combineer dat, laat het plaatsvinden op de piste en ik weet niet wat ik moet verwachten.
Onder het genot van loeihete gluhwein was ik bij de première van ‘Gaia, Stubai Mother Earth’, ontwikkelt door de Spaanse choreograaf Enrique Gasa Valga. Enne, het was een beetje vreemd, maar wel heel lekker.

(video van Henriette)

Kortom, go there! Ga naar Innsbruck (en voor meer informatie naar onderstaande sites):
https://www.innsbruck.info/nl/
https://www.stubaier-gletscher.com/
https://www.stubai.at/nl/skigebieden/schlick2000/skigebied/
https://www.adlers-innsbruck.com/home.html
https://www.stubai.at/en/info-service/events/events-detail/events/gaia-stubai-mutter-erde/

O, enne… Kornelis en ik gaven een ge-wel-dig interview voor de Oostenrijkse televisie, vinden we zelf.

Editor's choice