TEST
OutdoorsSnowboarding

Boarding la Haute Maurienne

Besjour mesjeudam. C’est is weer zover. Een tripje. Richting de bergen. Nu kan ik daar natuurlijk op de sociaal media’s lyrisch alsook enthousiast over doen, maar eigenlijk is het een drama. Het verlaten van de safe space, mijn mancave in Rotterdam zonder buren en inkijk. De plek waar ik nakend door huis kan rennen, met een feesthoedje op en een banaan in mijn hand, zonder dat iemand mij ziet of hoort.

Nu moet ik weer onder de mensen komen. Converseren. Lachen en aardig doen enzo, ook als ik denk “het is kut”, want sociaal wenselijk gedrag is sociaal wenselijk. Mi gado. De loner, de einzelgänger, de sociaal gemankeerde, ik ben het allemaal.
Om de weg naar de eindbestemming La Norma in de Savoie-Maurienne nog enigszins ontspannen te laten verlopen, had ik bedacht om te overnachten in het befaamde B&B Hotel bij Nancy. Cheap ass kamers, uitzicht op de snelweg en Franse haute cuisine op de parkeerplaats. Buffalo Grill, McDonalds, BurgerKing, u kent het wel.
Enfin, Gerrie was me voor en boekte een AirBnB in een dorpje net buiten Vittel. Van dat water.

Goed. Soggens vroeg toog ik naar de autoverhuur, wipte ik nog even rap langs bij moeke Langstraat om een navigatieapparaat te scoren, bracht ik een bliksembezoek aan Marlies om de sneeuwkettingen op te halen (voor de onwetenden: Marlies is The Ex en we hebben gedeeld co-ouderschap over bepaalde attributen) en off ik go naar Breda om Gerrie op te halen.

Fast forward. Een dikke vijf uur na vertrek uit Pays-Bas rijden we door pikdonkere velden op zoek naar Lignéville, onze verblijfplaats voor de nacht. Lange tijd rijden we zonder iets te zien. Geen lichtjes aan de horizon, geen sterren, zelfs geen schaars verlichte kerktoren aan de einder.
We rijden door een glooiend landschap waar de enige lichtpuntjes die we sporadisch zien, de oplichtende ogen van bermdieren zijn.
Dan uit het niets doemt er in de verte een dorp op. De navigatie kent de straat niet waar we moeten zijn. Dit zou kunnen komen omdat de TomTom al 68 (!) maanden niet is ge-update. Hoe dan ook, na een kwartiertje door het dorp getuft te hebben en op een boerenlandweggetje bijna in de modder te zijn gestrand, vinden we het huis.

We parkeren de auto en schuchter lopen we richting de deur. Geen bel. Er brandt wel licht. Inwendig stond ik al een beetje te sterven. Want een huis. Met mensen. Daarom hou ik zo van hotels. Het is anoniem, niemand die me kent, niemand die wil socializen, niemand die me lastigvalt.
Voorzichtig kijk ik om de hoek. Ik kijk een huiskamer in en zie een kind zitten.
Waitwut?
Een kind.

NEE GA WEG!

Ik gil fluisterend tegen Gerrie “JIJ HEBT DIT GEREGELD HE DUS JIJ GAAT KLOPPEN HOOR POTJANDOSIE MENSEN IK WIL GEEN MENSEN WAT IS DIT NOU JENKJENKJENK!”

Een vrouw doet open.

“Bonsoir!”

En hoppa, daar komt al mijn sociaal wenselijke gedrag als de pus uit een vers uitgeknepen puist naar buiten geperst.

“Bonsoir madame, je voudrais Tjeerd en je m’apelle hier a night le reserve, haha, een kind op de bank, wat ik zie er zelfs twee, haha, tres bien, lekker ongemakkelijk!”

De charmante moeder leidt ons naar onze eigen vleugel door de woonkamer langs de twee monsters en hun verwekker “bonsoir mesjeu!” en laat ons de badkamer zien. EEN BAD! Met plantjes, awesome. Geef me een bad en mijn humeur draait 180 graden naar hippiese proporties en ik wil iedereen knuffelen, wonen in een commune met 293 kinderen en nooit meer op mezelf zijn.

We installeren ons (pleuren het rugzakkie op bed) en vertrekken naar Vittel voor het diner. Er is nog 1 restaurant open: de lokale pizzeria. Een moeder en zoon (die iets teveel heeft gesnoept van dat wat ze serveren) runnen de toko. Het is booming druk want alle tafeltjes zijn bezet, er staat een constante rij bij de afhaalbalie, het is kneuterig slecht ingericht en ik eet de slechtste pizza die ik ooit heb gegeten, maar het enthousiasme van moeders die in het Frans-Engels een gesprek aanknoopt (we zijn de enige streepjes-Fransen uiteraard, verder is er geen auslander te zien) maakt alles goed.
We sluiten af met een prima espresso, rijden terug naar onze crib en duiken in bad.

Alles sal reg kom. Bad. Bed. Mogge verder richting de bergen. Bonne nuit!


La Norma ligt op de rand van een klein plateau op 1.350 meter en is vernoemd naar de nabijgelegen berg met een top van ruim 2.900 meter. Het dorp zelf is gezellig met veel houten chalets en typische Franse winkeltjes, restaurants en barretjes. Het is grotendeels gebouwd in de jaren 70, toen de plannen om een kleinschalig skidorp te bouwen werden ontwikkeld.
Inmiddels heeft La Norma een Family Plus Mountain label. Hiermee wordt aangegeven dat het bij uitstek een echt familiedorp is met alle faciliteiten om met het hele gezin te genieten van de omgeving. Het dorp zelf is autovrij, dus je kunt hier optimaal genieten van de rust, ruimte en stilte!

Er is ruim 65.km. aan pistes in La Norma en deze pistes zijn geschikt voor elk type skiër en boarder. Er zijn veel groene en blauwe pistes, maar voor de wat geoefender wintersporter zijn er ook enkele rode en twee zwarte pistes. Er is een snelle doorlooptijd bij de liften, dus je zal niet snel in de file staan. Wil je meer pistes bedwingen dan kun je met de Eski-Mo skipas maar liefst vier skiresorts (Valfréjus, La Norma, Aussois en Val Cenis Vanoise) met een totaal aan 300km. pistes bezoeken.

Val Cenis Vanoise & Bonneval-sur-Arc
Op slechts 20 autominuten van La Norma ligt Val Cenise Vanoise, een gebied met zo’n 125km. aan pistes. Val Cenis bestaat uit een aantal dorpen (Termignon, Lanslebourg, Les Champs, Lanslevillard en Le Haut), die via de pistes met elkaar in verbinding staan. Het maakt dus niet uit waar je het eerste liftje pakt, je kan alle kanten op en komt altijd weer uit waar je bent opgestapt. Het is een uitgestrekt gebied met voldoende skimogelijkheden.
Via Lanslebourg kun je naar de top op 2.800 meter. Je hebt hier een ‘look-out’ waarbij je de Italiaanse Alpen kunt zien, het Lac de Mont Cenis en de bergkammen van La Petit Tura. Fenomenaal!

Rij je verder de pas door dan kom je aan het eind van het dal in het lieflijke Bonneval-sur-Arc. Zomers komt hier de Tour de France doorheen om de Col de la Madeleine te bedwingen, ‘s winters is de pas hermetisch afgesloten. Het skigebied van Bonneval is erg klein (25km.), maar dat wordt gecompenseerd door een uitgestrekt gebied aan langlaufloipes. Daarnaast is het oude dorp een genot om doorheen te slenteren, genietend van de kleine winkeltjes en oude huisjes.

De Haute Maurienne is nog niet heel bekend bij het grote wintersportpubliek. Maar voor wie natuur, rust, ruimte en uitstekende pistes en wintersportmogelijkheden wil, zit hier dus helemaal op z’n plek!

Informatie

Bereikbaarheid

Vliegtuig: directe vluchten op Grenoble, Lyon, Turijn en Genève. Vanaf alle vliegvelden geldt dat het nog ongeveer 2 uur rijden is tot La Norma. Ik vloog met Transavia.com op Grenoble. Aldaar heb ik een auto gehuurd, wat ideaal is als je meer van het Mauriennedal wilt zien.

Trein: Vanaf Parijs ben je in slechts 4 uur in Modane. Modane ligt op 10 minuten rijden vanaf La Norma. Bussen en taxi’s brengen je tot in het centrum van La Norma.

Auto: Vanaf Utrecht is het ongeveer 1.050km. naar La Norma.

Verblijf
Reserveringscentrale chalets: Sogenor, voor appartementen en chalets dichtbij de pistes.

Particuliere verhuur:
Voor een overzicht van appartementen en chalets van particuliere verhuurders en de ligging.

Algemeen
Meer informatie over La Norma zelf, skipasverhuur, de activiteitenagenda, kinderopvangmogelijkheden, etc., vind je hier.

Zonder foto’s geen beeld, right?

Fijn kerstoutfitje wel. #wintersport #LaNorma #snowboarding #outdoors #kerst #boarding

Een bericht gedeeld door Tjeerd Langstraat (@tjeerdlangstraat) op

Best lekker. #wintersport #outdoors #snowboarding #Valfrejus

Een bericht gedeeld door Tjeerd Langstraat (@tjeerdlangstraat) op

Ja, gaat best wel prima hier. #wintersport #snowboarding #boarding #ValCenis #outdoors #mountains #beard #beers #cheers

Een bericht gedeeld door Tjeerd Langstraat (@tjeerdlangstraat) op

Huilen. (want naar huis) #wintersport #snowboarding #outdoors #BonnevalsurArc #Burton

Een bericht gedeeld door Tjeerd Langstraat (@tjeerdlangstraat) op

Editor's choice