Marleen op lawinecursus in Montafon

Marleen op lawinecursus in Montafon

Wintersport. You hate it or love you it. Tot mijn grote vreugde mag ik drie dagen snowboarden om het gebied Montafon in Oostenrijk te ontdekken. Montafon ligt in de zuidelijke deelstaat Vorarlberg. Vorarlberg grenst in het noorden aan Duitsland, in het oosten aan Tirol en in het zuiden aan Zwitserland. Vanuit Nederland kun je hier makkelijk met de auto komen.

Verse sneeuw bij Silvretta Montafon
Met acht uurtjes rijden kwam ik aan bij het luxe Verwall appartement in het dorpje Tschagguns. Ik moest even oefenen het correct uit te kunnen spreken. Nog diezelfde middag glij, rutsj en val ik af en toe naar beneden op de pistes van Silvretta Montafon. Deze berg heeft de meeste afdalingen; 141 kilometer in totaal. Als beginnend snowboarder werd ik hier erg vrolijk van. Er lag verse sneeuw, er zijn genoeg blauwe pistes en zo af en toe werd ik uitgedaagd met een rode afdaling. Het is niet druk en ik kom gelukkig geen lastige sleepliften tegen. De zon scheen volop. Kortom, het was geweldig!

De volgende dag daal ik af bij het kleinere gebied Gargellen. Even was ik bang dat ik te snel uitgekeken zou zijn. Als het bijna vier uur is en de liften sluiten, heb ik uiteindelijk niet eens alle pistes gehad. Onderweg kom ik andere activiteiten tegen. Je kunt hier ook bijvoorbeeld aansluiten bij ski tours of leren stunten op je snowboard. Dit sla ik nog maar even over. Snel duik ik mijn favoriete après-ski bar “Urmonti” in. Deze ligt in het dal bij de Hochjochbahn. Met een sterke Jägertee warm ik mijn handen op en raken mijn spieren lekker ontspannen. Tegen tienen rol ik de kroeg uit na een mooi feestje met de vele Duitsers.

Op cursus bij de “Safety Lawine Check”
Gebi staat al 25 jaar klaar om levens te redden bij lawine’s. In drie uur tijd krijg ik de hoognodige oefeningen om binnen 15 minuten iemands leven te kunnen redden die onder een lawine terecht is gekomen. Dit jaar is er niemand gewond geraakt, vertelde Gebi. Maar vorig jaar zijn er toch twee doden gevallen in Montafon. Ik vraag aan Gebi hoe het voelt als hij niet op tijd bij een skiër kan komen. Hij legt uit: “Het hoort bij mijn vak. Wij Oostenrijkers zijn gewend aan het leven op de berg. Het gevaar zal altijd op de loer liggen. Vergelijk het maar met auto rijden, dan kun je ook elk moment een ongeluk krijgen.”

Als eerste leerde ik hoe een sneeuwpieper werkt. Als je op pad gaat, stel je de zender in op ‘search’, zodat je gevonden kan worden. En ik leerde hoe je moet navigeren als je iemand gaat zoeken in een lawine. Er bestaan verschillende soorten piepers met veel of weinig functies. Gebi legt uit dat een simpele pieper voldoende is als je zelf gaat skieën. Voor hulpverleners zijn uitgebreidere piepers noodzakelijk.

(tekst gaat verder na de foto’s)

Hoe ontstaat een lawine?
In het kantoor warmen we even op en leren we alles over het lezen van lawine- en weerberichten. Direct daarna gaan we de piste op en passen we ons net ingestudeerde stof toe. Bij drie sterke mannen uit onze groep loopt het zweep op hun rug. Ze moeten een gat graven van twee meter diep, terwijl de zon vanuit de sneeuw weerkaatst op hun gezicht. Na eindeloos graven is de grond net te zien. Gebi vertelt over alle sneeuwlagen en we creëren ook een ‘mini-lawine’. Ik raakte toch best geïmponeerd van de druk die sneeuw kan uitoefenen. Twee kubieke meter kan al zo zwaar wegen als een gemiddelde auto.

Ten slotte worden we in tweetallen verdeeld en verstoppen we onze tassen met de piepers erin. Het wordt een leuke race tegen de klok. Wie vindt als eerste zijn rugzak in de sneeuw terug? Het record staat op drie minuten. Ruim op tijd om een leven te redden.

We boarden nog even door nu we toch in het gebied van Valisera zijn. Helaas had ik er geen tijd meer voor, maar mocht je op wintersport zijn in Montafon, vergeet dan ook niet om af te dalen bij Golm!

Published byMarleen

Schiet foto’s en maakt indrukwekkende documentaires. Bezocht recentelijk Maleisië, Indonesië en Dakar en maakte daar portretten over o.a. het Jainisme. Haar werk kenmerkt zich door een maatschappelijke betrokkenheid en unieke invalshoek. Begeeft zich vol overgave in het nachtleven van welke stad dan ook om de dag erna monter te gaan sporten.